Direktori: Organisasi alam sekitar

Dengan kerjasama Youths United for Earth (YUFE)

Direktori ini masih boleh diperkembangkan. Bantu kami mengembangkannya! Jika anda seorang pemimpin belia alam sekitar tempatan dan ingin ditampilkan, sila isi borang ini. Atau, jika anda mempunyai soalan tentang direktori YELL, hubungi kami di sini.

#DemiLaut oleh Brique Engineering Solutions

Kuala Lumpur, Malaysia

#DemiLaut ialah perusahaan sosial yang menaikkan taraf hidup nelayan tradisional dengan membantu mereka meningkatkan kesejahteraan, mata pencarian dan membina kerjasama untuk memantau kesan perubahan iklim dan penangkapan ikan berlebihan di Malaysia.

Projek dalam  Johor Kedah Kelantan Kuala Lumpur Melaka Negeri Sembilan Pahang Perak Perlis Pulau Pinang Putrajaya Sabah Sarawak Selangor Terengganu

Contoh projek utama

Projek Idin 1.0 bermula sebagai projek untuk menolong seorang nelayan tempatan, Hj. Idin, dengan memajakkan peranti mengangkut jaring automatik. Sebagai balasan, Hj. Idin komited untuk membantu projek #DemiLaut dalam usaha mereka dengan cara mengumpul maklumat tentang lautan dan memancing secara mampan. Projek ini telah berjaya dilaksanakan terutamanya melalui pengumpulan dana awam dan sumbangan. Sejak itu, #DemiLaut telah melancarkan Projek Idin 2.0, yang sentiasa membantu meningkatkan taraf hidup nelayan tempatan Malaysia yang terjejas akibat kemiskinan, perubahan iklim, persaingan dengan bot komersial serta kekurangan akses kepada peralatan dan teknologi untuk berjaya. Melalui usaha meningkatkan kesedaran, penjanaan dana dan projek tempatannya, #DemiLaut telah memberi kesan kepada lebih 125,000 nelayan tradisional di seluruh Malaysia sejak penubuhannya pada tahun 2019.

Kenalan

Laman web

Emel

Peluang

 • Menerima cadangan projek
 • Menerima pelatih industri
 • Menerima pertanyaan pekerjaan
 • Menerima sukarelawan

Akasia Resources (Acasia)

Pulau Pinang, Malaysia

Sekumpulan syarikat dan sekutu/rakan kongsi yang menyediakan perkhidmatan perundingan dan penyelesaian untuk pembangunan perniagaan yang mampan.

Projek dalam  Johor Kedah Kuala Lumpur Labuan Pulau Pinang Putrajaya Sabah Sarawak Selangor

Contoh projek utama

Acasia terlibat dalam pelbagai projek dan usaha niaga merentasi pelbagai industri, termasuk pengurusan sisa, penyelesaian hijau dan penyelenggaraan operasi. Salah satu projek mereka yang paling menonjol ialah mengenai pengurusan sisa perbandaran. Sejak 2019, Acasia telah mengumpul lebih 7,500 tan sisa perbandaran. Dari jumlah ini, sebanyak 5-10% disalurkan ke aliran kitar semula sebagai sebahagian daripada komitmen Acasia terhadap operasi yang mampan. Mereka juga bekerjasama rapat dengan agensi dan pemain industri untuk menjalankan penyelidikan dan strategi untuk mengurus sisa dengan lebih baik, terutamanya dalam mengurangkan keluaran sisa ke tapak pelupusan sampah. Selain itu, Acasia juga berhasrat untuk membantu pelanggan mereka menggunakan semula dan mengalihkan 5,000 tan sisa proses perindustrian pada tahun hadapan.

Kenalan

Laman web

Emel

Peluang

 • Menerima cadangan projek
 • Menerima pelatih industri
 • Menerima pertanyaan pekerjaan

Delegasi Belia Malaysia (MYD)

Kuala Lumpur, Malaysia

Sebuah organisasi polisi iklim, penyelidikan, advokasi dan diplomasi yang diterajui oleh belia. MYD kerap menjalankan bengkel dan projek penyelidikan untuk meningkatkan celik belia tentang perubahan iklim dan dasar.

Projek dalam  Kuala Lumpur Putrajaya Selangor

Contoh projek utama

Delegasi Belia Malaysia (MYD) terkenal dengan penyertaan aktifnya sebagai wakil belia Malaysia dalam Persidangan Parti UNFCCC. Perbincangan dan perbualan yang diadakan membawa kepada penubuhan Persidangan Belia Tempatan Malaysia. Melalui bengkel pembinaan kapasiti, MYD berkongsi maklumat dan pengetahuan mengenai topik berkaitan perubahan iklim untuk belia dan orang ramai. Mereka juga menjalankan penyelidikan yang meluas dan telah menulis lebih daripada 1,200 artikel berkaitan gerakan dan polisi iklim, yang bertujuan untuk meningkatkan celik iklim dalam kalangan belia Malaysia. Secara khususnya, MYD berhasrat untuk melibatkan negeri, masyarakat awam dan pemimpin akademik dalam membincangkan polisi iklim dengan mewakili suara, pemikiran dan pendapat belia di Malaysia.

Kenalan

Laman web

Emel

Peluang

 • Menerima cadangan projek
 • Menerima pelatih industri
 • Menerima sukarelawan

Duta Belia Laut Malaysia (MOYA)

Sabah, Malaysia

Program yang memperkasakan belia tempatan untuk melakukan kerja kewartawanan alam sekitar melalui penceritaan, dengan tumpuan diberikan kepada lautan dan komuniti pesisir pantai Sabah.

Projek dalam  Sabah

Contoh projek utama

“The Ocean Needs You(th)” ialah projek yang dikendalikan oleh MOYA sebagai satu cara untuk menghasilkan karya seni untuk pameran seni Wonders of Wilderness (WOW) untuk Galeri Negeri Sabah. Belia tempatan yang berminat dalam penceritaan telah direkrut untuk menyertai usaha ini dan menyumbang kepada naratif tempatan, sama ada dalam bentuk cerita bertulis atau dirakam dalam media digital dan filem pendek. Projek ini juga diadakan dengan kerjasama artis tempatan lain di Sabah. Sebagai sebahagian daripada inisiatif ini, bengkel-bengkel disediakan untuk meningkatkan kebolehan bercerita secara kreatif para peserta dengan bantuan pembuat filem profesional, pencipta kandungan, jurugambar dan wartawan.

Kenalan

Laman web

Emel

Peluang

 • Menerima cadangan projek
 • Menerima pelatih industri
 • Menerima sukarelawan

EcoKnights

Kuala Lumpur, Malaysia

Melalui program berfokuskan komuniti seperti festival filem dan latihan kepimpinan belia, NGO ini bekerjasama dengan pihak berkepentingan utama untuk memacu tindakan yang mampan.

Projek dalam  Johor Kuala Lumpur Sabah Selangor

Contoh projek utama

Program utama EcoKnights ialah Kuala Lumpur Eco Film Festival (KLEFF). Diadakan setiap tahun sejak 2008, festival itu dijalankan melalui kerjasama dengan rakan kongsi dan penaja untuk meraikan budaya akar umbi dan penggerak alam sekitar di negara ini. Sehingga kini, mereka telah menayangkan lebih daripada seratus video dan telah mempunyai lebih daripada 5,000 orang individu sebagai penonton. Festival itu menggunakan filem alam sekitar yang telah memenangi anugerah, bengkel pembelajaran interaktif dan kluster kreatif untuk menekankan tentang keperluan mengambil tindakan alam sekitar hari ini dengan segera. Baru-baru ini, acara itu telah dibawa ke dalam talian di bawah nama KLEFFlix untuk menjangkau lebih ramai orang untuk terlibat dalam inisiatif kelestarian dan alam sekitar. Inisiatif ini juga telah menyaksikan peningkatan penglibatan institut pengajian tinggi di Malaysia untuk mengambil bahagian dalam dialog penyelesaian inovatif bagi menangani krisis alam sekitar hari ini.

Kenalan

Laman web

Emel

Peluang

 • Menerima cadangan projek
 • Menerima pelatih industri
 • Menerima pertanyaan pekerjaan
 • Menerima sukarelawan

ECOLAWGY UM

Kuala Lumpur, Malaysia

Sebuah organisasi pelajar yang memudahkan para mahasiswa undang-undang untuk meneroka isu undang-undang dan advokasi kerja alam sekitar, sambil membuka mata orang awam mengenai undang-undang serta dasar alam sekitar.

Projek dalam  Kuala Lumpur

Contoh projek utama

Pada terasnya, ECOLAWGY UM berfungsi sebagai sebuah platform untuk memulakan dan memudahkan perbincangan dan pertukaran idea mengenai isu alam sekitar dari perspektif undang-undang. Salah satu cara unik mereka mencapai matlamat ini adalah melalui Pertandingan Persekitaran Dalaman-Moot, yang merupakan pertandingan mooting yang diadakan dalam kalangan mahasiswa di Malaysia. Pertandingan ini melibatkan kajian dan perbincangan peraturan dan kes alam sekitar. Pelajar yang menyertai pertandingan ini dapat menjalankan penyelidikan dan mendapat pendedahan tentang undang-undang dan dasar alam sekitar, yang juga membantu mendidik orang ramai tentang isu-isu semasa mengenai kerja alam sekitar. Hasil perbincangan ini telah banyak dikongsikan dalam talian melalui media sosial dalam bentuk infografik dan artikel akademik yang telah diselidik dengan baik, yang membincangkan tentang kedua-dua isu undang-undang tempatan dan global yang berkaitan dengan alam sekitar.

Kenalan

Laman web

Emel

Peluang

 • Menerima cadangan projek

Free Tree Society Kuala Lumpur

Kuala Lumpur, Malaysia

Organisasi alam sekitar berasaskan perkongsian sumber dan pengetahuan. FTS menghasilkan program bantuan dan pemuliharaan yang berkesan bagi menggalakkan ruang bandar yang lebih hijau.

Projek dalam  Kuala Lumpur

Contoh projek utama

Free Tree Society Kuala Lumpur (FTS) amat dikenali melalui inisiatif mereka dalam menyediakan pokok dan tumbuhan percuma kepada orang ramai. Dengan memanfaatkan tarikan mendapatkan pokok dan tumbuhan secara percuma, FTS mengadakan bengkel untuk mendidik orang ramai tentang pokok dan spesies tumbuhan asli Malaysia di samping melaksanakan aktiviti yang mengotorkan tangan mereka dengan tanah dan penanaman. Pokok-pokok yang ditanam ini kemudiannya diberikan secara percuma kepada orang ramai. Sehingga kini, FTS telah merekrut lebih 20,000 penjaga alam sekitar dan memberikan 40,000 batang pokok. Model mampan ini telah membolehkan mereka mendidik orang ramai tentang kepentingan pemuliharaan, penyelesaian mampan dan kehidupan hijau. Ia juga telah membuka ruang untuk mereka menyentuh topik berkaitan dengan penjagaan alam sekitar, pengurusan sisa, penuaian air hujan, berkebun, dan biodiversiti, antara lain.

Kenalan

Laman web

Emel

Peluang

 • Menerima pelatih industri
 • Menerima sukarelawan

Green Semporna

Sabah, Malaysia

Sebuah NGO yang menggabungkan penyelidikan dan pemerkasaan belia dan komuniti tempatan untuk meneroka pemuliharaan marin melalui aktiviti kesukarelawanan.

Projek dalam  Sabah

Contoh projek utama

Projek IKLIM menyediakan latihan kepimpinan dan inovasi kepada para belia di Pulau Mabul untuk menangani kesan perubahan iklim yang mereka alami. Melalui penyelidikan, projek ini bekerjasama rapat dengan entiti kerajaan, kelab belia, individu, dan komuniti setempat untuk meneroka, memahami dan mengenal pasti penyelesaian adaptasi perubahan iklim dan pelaksanaan di pulau itu. Salah satu kejayaan Projek IKLIM ialah melengkapkan aktiviti pengumpulan data untuk mengesan sumber air masin di pulau itu. Mereka juga telah memetakan 20 rangka karang di dasar pulau dalam usaha menanam dan membiak semula terumbu karang di pulau itu. Secara optimis, ini boleh membantu meningkatkan populasi ikan di kawasan itu!

Kenalan

Laman web

Emel

Peluang

 • Menerima pelatih industri
 • Menerima sukarelawan

Green Steps Malaysia

Kuala Lumpur, Malaysia

Inisiatif berasaskan komuniti yang komited untuk mencapai sisa sifar melalui pemerkasaan organisasi, isi rumah, kedai makan dan penduduk ke arah aktiviti pengkomposan, berkebun bandar, kitar semula dan sebagainya.

Projek dalam  Kuala Lumpur

Contoh projek utama

Green Steps Malaysia baru-baru ini melancarkan aplikasi mudah alih gaya hidup yang dipanggil GreenSteps, yang bertujuan untuk mengurangkan jejak karbon di kawasan terbabit. Pengguna akan menerima Mata Hijau yang mempunyai nilai yang sama dengan ‘harga’ karbon yang dikurangkan melalui tindakan yang boleh diambil dan direkodkan di dalam aplikasi tersebut. Salah satu inisiatif terbaharu organisasi ini adalah untuk mengajak kedai makan, isi rumah dan penduduk di kawasan setempat untuk menyertai pengkomposan komuniti dan berkebun bandar. Usaha ini diharapkan dapat membantu mengurangkan sisa makanan dan memulakan amalan pengkomposan. Mereka menyasarkan untuk mengajak 50 kedai makan dan 200 orang penduduk di kawasan tumpuan mereka dan juga telah melakukan kerja meluas dalam mengatur pengumpulan bahan boleh kitar semula di tepi jalan ke arah misi sifar sisa mereka.

Kenalan

Emel

Peluang

 • Menerima cadangan projek
 • Menerima pelatih industri
 • Menerima pertanyaan pekerjaan
 • Menerima sukarelawan

GreenSmiths

Pulau Pinang, Malaysia

GreenSmiths mangajak para belia berumur 7 hingga 24 tahun untuk melengkapkan dan memperkasakan mereka dengan kemahiran dan kepakaran yang diperlukan untuk menangani isu alam sekitar dalam komuniti mereka.

Projek dalam  Kedah Pulau Pinang

Contoh projek utama

GreenSmiths berdedikasi untuk meningkatkan kemahiran belia dengan keupayaan yang diperlukan mereka untuk melahirkan rasa keprihatinan terhadap dunia dan mengambil bahagian dalam tindakan alam sekitar. Mereka menjalankan program di sekolah dan ekspedisi hutan hujan dengan melibatkan golongan belia berusia 7 tahun hingga 24 tahun untuk mencintai dan menghargai alam sekitar. GreenSmiths juga mempunyai program latihan yang mengasah kepimpinan peribadi dan kemahiran teknikal belia untuk menangani isu alam sekitar yang diminati mereka. Program itu kini melibatkan 30 orang pelajar dari tiga buah sekolah yang telah melaksanakan enam idea dalam menangani isu alam sekitar setempat dalam komuniti mereka. Matlamat mereka adalah untuk menangani salah satu isu terbesar yang dihadapi oleh belia tempatan di Malaysia, iaitu kekurangan pemerkasaan dalam menangani cabaran alam sekitar dalam kehidupan sebenar.

Kenalan

Laman web

Peluang

 • Menerima cadangan projek
 • Menerima pelatih industri
 • Menerima pertanyaan pekerjaan
 • Menerima sukarelawan

Inisiatif Biji-biji

Kuala Lumpur, Malaysia

Perusahaan sosial yang menangani isu sisa dan kitar semula dan memperjuangkan kehidupan mampan dan pembinaan kapasiti untuk organisasi dan juga individu.

Projek dalam  Kuala Lumpur Perak Selangor

Contoh projek utama

Inisiatif Biji-biji terkenal dengan projek Beyond Bins untuk menangani masalah sisa plastik melalui penyelesaian kitar semula plastik berskala kecil. Dengan kerjasama komuniti yang telah dikenal pasti, sumber pendapatan alternatif dijana melalui pengeluaran dan penjualan semula produk kitar semula. Kini, projek Beyond Bins telah menukar lebih dari 22,717 kg sisa plastik kepada produk yang boleh digunakan. Walaupun projek ini buat masa ini hanya dilakukan bersama komuniti terpilih (dengan tumpuan diberikan kepada komuniti Orang Asli dan pulau-pulau kecil Malaysia), visi Inisiatif Biji-biji adalah untuk dapat mereplikasi rangka kerja yang sama ini kepada pelbagai komuniti pada masa hadapan.

Kenalan

Laman web

Emel

Peluang

 • Menerima cadangan projek
 • Menerima pelatih industri
 • Menerima pertanyaan pekerjaan
 • Menerima sukarelawan

Klima Action Malaysia (KAMY)

Kuala Lumpur, Malaysia

Pergerakan keadilan iklim yang merangkumi pelbagai cabang disiplin. Organisasi ini telah melibatkan lebih sejuta individu di Malaysia, kebanyakannya diketuai oleh belia tempatan di negara ini.

Projek dalam  Johor Kedah Kelantan Kuala Lumpur Melaka Negeri Sembilan Pahang Perak Perlis Pulau Pinang Selangor Terengganu

Contoh projek utama

Klima Action Malaysia (KAMY) kini memberi tumpuan kepada pemeliharaan Hutan Simpan Kuala Langat Utara yang berusia 8,000 tahun. Hutan semula jadi ini membantu mencegah krisis iklim seperti banjir dan kemarau di kawasan itu. KAMY dengan kerjasama beberapa organisasi dan masyarakat Orang Asli Temuan tempatan mempertahankan hutan simpan dengan meningkatkan keterlihatan isu itu di media sosial. KAMY melakukannya melalui perkongsian anekdot, tinjauan umum, terjemahan dokumen, infografik, video pendek dan banyak lagi. KAMY secara aktif memberi tekanan kepada kerajaan negeri semasa untuk mematuhi gesaan mereka. Pemeliharaan hutan ini juga akan membantu dalam memelihara tumbuhan dan hidupan liar Malaysia, serta mencegah bencana alam!

Kenalan

Laman web

Emel

Peluang

 • Menerima cadangan projek
 • Menerima pelatih industri
 • Menerima pertanyaan pekerjaan
 • Menerima sukarelawan

Kuching Beach Cleaners

Sarawak, Malaysia

Sebuah organisasi yang memperjuangkan pemuliharaan lautan melalui pelbagai aktiviti pembersihan pantai dan acara pendidikan.

Projek dalam  Sarawak

Contoh projek utama

Kuching Beach Cleaners, yang dijalankan sepenuhnya melalui kesukarelawanan untuk membersihkan pantai Sarawak, telah mengumpulkan lebih 1,000 orang sukarelawan dalam tempoh empat tahun. Selain memungut sampah dan menjaga kebersihan pantai, mereka juga menjalankan audit sampah untuk memahami dan melaporkan pecahan sampah yang terkumpul semasa pembersihan. Data itu dikongsikan kepada pihak berkuasa tempatan dan NGO yang juga telah menyatakan minat untuk bekerjasama. Kuching Beach Cleaners turut berkongsi usaha dan penemuan mereka di dalam media sosial. Mereka juga mendidik orang awam melalui webinar dan acara dalam talian dan berkongsi gambar “penemuan berharga” mereka semasa aktiviti pembersihan untuk menyebarkan kesedaran tentang pengurusan sisa.

Kenalan

Laman web

Emel

Peluang

 • Menerima cadangan projek
 • Menerima sukarelawan

Native Discovery

Selangor, Malaysia

Sebuah perusahaan sosial yang melindungi taraf kehidupan masyarakat Orang Asli dan meraikan pengetahuan tradisional tempatan melalui pelancongan berasaskan komuniti.

Projek dalam  Kuala Lumpur Selangor

Contoh projek utama

Native Discovery secara aktif berusaha untuk memperkasakan individu dan komuniti Orang Asli Malaysia untuk menggilap potensi mereka untuk menjadi duta hospitaliti dan pelancongan. Ini termasuk mengenal pasti laluan merentas hutan, merancang aturan hospitaliti dan mempamerkan warisan budaya serta produk. Salah satu projek semasa mereka ialah Biji Bumi Durian. Menerusi projek ini, durian yang dianggap sebagai raja kepada semua buah-buahan di Malaysia diperoleh secara beretika daripada Orang Asli dan dijual kepada pengunjung. Mereka menyebarkan dan berkongsi cerita dan pengetahuan tempatan, seperti sistem penggredan asli untuk buah. Usaha ini menambah naratif Orang Asli dan membantu masyarakat Orang Asli untuk menaikkan taraf kehidupan kepada yang lebih mampan.

Kenalan

Laman web

Emel

Peluang

 • Menerima cadangan projek
 • Menerima pelatih industri
 • Menerima pertanyaan pekerjaan
 • Menerima sukarelawan

Nature Diaries

Malaysia

Platform kewartawanan digital yang memfokus kepada pendidikan dan interaksi besama orang ramai mengenai isu alam sekitar dan peluang untuk mengatasinya.

Projek dalam  Johor Kedah Kelantan Kuala Lumpur Melaka Negeri Sembilan Pahang Perak Perlis Pulau Pinang Sabah Sarawak Selangor Terengganu

Contoh projek utama

Nature Diaries kini aktif di Instagram (@naturediaries.__) sebagai platform untuk menyebarkan maklumat. Organisasi ini berhubung dengan orang awam dan belia melalui maklumat grafik kreatif yang berkaitan dengan isu semasa alam sekitar yang disebarkan di media sosial. Pautan turut diberikan kepada artikel penuh di laman web mereka. Para pembaca akan menemui topik-topik yang merangkumi banyak gerakan PBB untuk perubahan iklim serta topik umum mengenai hidupan liar dan alam sekitar. Artikel-artikel ini ditulis oleh pelajar universiti dan bertujuan untuk menarik minat belia untuk bekerjasama dan mencipta gerakan mereka sendiri terhadap perlindungan dan pemeliharaan alam sekitar.

Kenalan

Laman web

Emel

Peluang

 • Menerima cadangan projek

Pasar Grub

Kuala Lumpur, Malaysia

Pasar Grub ialah perusahaan sosial yang menyalurkan lebihan hasil mampu milik kepada komuniti 40% Terbawah (B40) Malaysia untuk menangani sifar kelaparan, mengatasi pembaziran makanan dan membantu penduduk tempatan yang memerlukan.

Projek dalam  Kuala Lumpur Putrajaya Sarawak Selangor

Contoh projek utama

Aktiviti utama Pasar Grub ialah memastikan tiada makanan yang dibazirkan, dan tiada siapa dalam komuniti mereka yang kelaparan. Mereka membeli lebihan hasil daripada petani dan pengedar untuk diagihkan semula ke dalam komuniti, sama ada di kedai runcit, kedai F&B, pasar pagi, atau ke program komuniti dan bantuan makanan. Sehingga kini, mereka telah menyelamatkan lebih daripada 31,200 makanan dengan memberikannya kembali kepada komuniti, yang telah memberi kesan kepada lebih 4,700 buah isi rumah. Sisa hasil yang tidak dibeli atau dimakan diberikan semula kepada petani untuk dikompos. Dengan itu, proses ini dapat menghasilkan sisa sifar untuk menyelamatkan alam sekitar!

Kenalan

Laman web

Peluang

 • Menerima cadangan projek
 • Menerima pelatih industri
 • Menerima pertanyaan pekerjaan
 • Menerima sukarelawan

Persatuan Alam Semula Jadi Malaysia (MNS)

Kuala Lumpur, Malaysia

Persatuan Alam Semula Jadi Malaysia ialah salah satu pertubuhan tertua untuk memulihara, mendidik dan melindungi hidupan liar dan alam semula jadi Malaysia melalui pertandingan, seminar, ceramah, penyelidikan dan aktiviti amali.

Projek dalam  Johor Kedah Kelantan Kuala Lumpur Melaka Negeri Sembilan Pahang Perak Perlis Pulau Pinang Putrajaya Sabah Sarawak Selangor Terengganu

Contoh projek utama

Sebagai salah satu pertubuhan yang paling teguh berdiri di Malaysia dalam memperjuangkan pemuliharaan alam semula jadi, MNS terkenal dengan usahanya untuk mendidik orang ramai dan mempengaruhi perbualan mengenai pemuliharaan. Ia kerap mengadakan seminar, ceramah, forum dan pertandingan untuk mendekati orang ramai, dan menjalankan aktiviti penyelidikan, pembersihan pantai dan aktiviti penanaman dalam usahanya untuk memulihara alam sekitar. Salah satu projeknya yang paling unggul ialah ekspedisi saintifik Hutan Simpan Ulu Muda, yang mendokumentasikan kepelbagaian, kesihatan dan integriti hutan hujan Ulu Muda untuk digunakan dalam persidangan dan mesyuarat pihak berkepentingan.

Kenalan

Laman web

Peluang

 • Menerima cadangan projek
 • Menerima pelatih industri
 • Menerima pertanyaan pekerjaan
 • Menerima sukarelawan

Persatuan Perlindungan Alam Sekitar Malaysia (EPSM)

Selangor, Malaysia

Salah satu NGO alam sekitar tertua di negara ini yang melibatkan kerajaan dan memperkasakan usaha tempatan melalui pelbagai acara, kerjasama dan inisiatif pendidikan.

Projek dalam  Kuala Lumpur Selangor

Contoh projek utama

Ditubuhkan pada 1974, EPSM mempunyai sejarah yang kaya dalam membentuk pemimpin alam sekitar belia di negara ini. Ia terkenal dengan suara lantangnya yang memberi kesan terhadap perlindungan alam sekitar, terutamanya kepada agensi kerajaan. EPSM juga kerap meminjamkan suaranya demi tujuan awam melalui media massa dan media digital. EPSM mengadakan pelbagai acara dan kerjasama dengan organisasi luar untuk meningkatkan kesedaran tentang perlindungan alam sekitar di negara ini. Laman web EPSM juga menjadi mempunyai kalkulator jejak ekologi setempat, yang menganalisis dan menilai jejak ekologi individu atau isi rumah. Ini adalah sebahagian daripada usaha berterusannya untuk meningkatkan kesedaran dan mendidik orang ramai tentang perlindungan alam sekitar, pembangunan mampan, persekitaran bandar, kerajaan bandar dan perubahan iklim.

Kenalan

Laman web

Emel

Peluang

 • Menerima pelatih industri
 • Menerima sukarelawan

Pertubuhan Jaringan Ekologi dan Iklim Pulau Pinang (JEDIPENANG)

Pulau Pinang, Malaysia

Komuniti terbuka yang meningkatkan kesedaran dan kecaknaan tentang iklim dan krisis ekologi. JEDIPENANG berjuang untuk membuka mata orang ramai akan kesan krisis terhadap kerajaan, perniagaan dan penduduk setempat.

Projek dalam  Pulau Pinang

Contoh projek utama

JEDIPENANG bekerja secara aktif untuk mendokumentasikan dan mengadakan perbualan mengenai isu alam sekitar tempatan, seperti amalan pembalakan dan undang-undang alam sekitar di Malaysia. Mereka juga mengadakan banyak webinar mengenai hidupan liar dan hidupan marin tempatan Malaysia. Terkini, JEDIPENANG sedang memetakan dan mendokumentasikan punca pendapatan dan pengetahuan nelayan pantai di selatan Pulau Pinang, termasuk sejarah lisan, gambar dan maklumat mengenai hasil tangkapan nelayan tempatan. Mereka juga mengadakan perbualan tentang kesan perubahan iklim terhadap perikanan dan tangkapan di kawasan itu. Melalui proses penglibatan ini, mereka juga bekerjasama dengan nelayan untuk menaik taraf pukat dan bahan lain kepada alternatif yang lebih mesra alam untuk pemeliharaan hidupan marin di kawasan tersebut.

Kenalan

Laman web

Emel

Peluang

 • Menerima cadangan projek
 • Menerima pelatih industri
 • Menerima sukarelawan

Pertubuhan Sisa Sifar Malaysia

Selangor, Malaysia

Pertubuhan Sisa Sifar Malaysia ialah gerakan bukan berasaskan keuntungan yang terdiri lebih daripada 28,500 orang individu yang telah berikrar untuk mengamalkan kehidupan lestari.

Projek dalam  Johor Kedah Kelantan Kuala Lumpur Melaka Negeri Sembilan Pahang Perak Perlis Pulau Pinang Putrajaya Sabah Sarawak Selangor Terengganu

Contoh projek utama

Pertubuhan Sisa Sifar Malaysia terdiri daripada lembaga jawatankuasa, pasukan teras, pasukan sukarelawan dan komunitinya sendiri. Mereka menyebarkan kesedaran tentang pergerakan untuk hidup secara mampan dan memmpromosikan usaha mereka melalui artikel berita, media sosial, podcast, temu bual dan penglibatan dengan sekolah dan platform pembelajaran. Pertubuhan Sisa Sifar Malaysia juga menawarkan program ikrar untuk perniagaan dan organisasi. Organisasi terlibat dianugerahkan dengan Pensijilan Ikrar Sisa Sifar sebagai pengiktirafan ke atas usaha mereka untuk meminimumkan pembaziran dan memastikan penggunaan sumber mereka adalah berkesan dan cekap.

Kenalan

Laman web

Emel

Peluang

 • Menerima cadangan projek
 • Menerima pertanyaan pekerjaan
 • Menerima sukarelawan

Project Ocean Hope

Terengganu, Malaysia

Sebuah organisasi yang meningkatkan pengetahuan lautan dalam kalangan rakyat Malaysia serta melindungi dan memulihara biodiversiti marin negara.

Projek dalam  Kuala Lumpur Putrajaya Selangor Terengganu

Contoh projek utama

Ocean Hope mengadakan pelbagai forum dan lawatan sekolah untuk memupuk minat pelajar muda dalam pemuliharaan biodiversiti marin. Salah satu programnya yang paling berkesan ialah Bengkel Pengurusan Sisa, yang bertujuan untuk mendidik individu, industri domestik dan komersial, dan komuniti tentang cara yang betul untuk membuang sisa. Para peserta program mempelajari tentang risiko dan kesan yang mungkin akan timbul akibat pembuangan sisa yang tidak betul terhadap hidupan marin dan habitatnya. Ini amat relevan kepada penduduk tempatan Terengganu, di mana pantai berpasir ikonik dan simbolik Penyu Laut Hijau menjadi tarikan utama pelancongan di rantau ini.

Kenalan

Laman web

Emel

Peluang

 • Menerima cadangan projek
 • Menerima sukarelawan

Pusat Pemuliharaan dan Penyelidikan Hutan Hujan Tropika (TRCRC)

Selangor, Malaysia

Sebuah pusat yang mengenal pasti, mencambah, membiak dan memperkenalkan semula spesies tumbuhan Malaysia yang jarang ditemui dan terancam kepada habitat asalnya terutamanya melalui kawasan pemuliharaan ex-situ.

Projek dalam  Perak Putrajaya Sabah Selangor

Contoh projek utama

TRCRC terkenal dengan kepelbagaian Ex-situ Tropical Rainforest Living Collections (TRLCs) (atau Koleksi Hidupan Hutan Hujan Tropika), yang merupakan tapak pemuliharaan yang terletak di Sabah dan Perak untuk percambahan, penanaman dan pemuliharaan spesies tumbuhan Malaysia yang terancam dan mudah terjejas. Buat masa ini, TRCRC menguruskan dua tapak TRLC aktif. Salah satunya ialah TRLC Merisuli di Sabah, yang meliputi kawasan seluas 224 hektar. Dengan sokongan daripada Jabatan Perhutanan Sabah, TRCRC telah membangunkan pelan pengurusan hutan 10 tahun untuk memastikan kemampanan jangka masa panjang melalui pusat pendidikan dan program sukarelawan. TRLC Banun di Perak meliputi kawasan seluas 500 hektar. Tapak ini bertujuan untuk mengumpulkan koleksi pokok nadir dan terancam yang terhad di Semenanjung Malaysia. TRCRC juga bekerjasama dengan Orang Asli Jahai untuk mengenal pasti spesies tumbuhan utama, mengumpul benih dan mencambahkannya di tapak semaian komunal.

Kenalan

Laman web

Emel

Peluang

 • Menerima pelatih industri
 • Menerima pertanyaan pekerjaan
 • Menerima sukarelawan

The Habitat Foundation

Pulau Pinang, Malaysia

The Habitat Foundation menggabungkan penyelidikan, pendidikan dan latihan untuk mempromosikan dan membiayai kelestarian alam sekitar Malaysia.

Projek dalam  Pulau Pinang

Contoh projek utama

Melalui kerjasama dengan aktivis, komuniti, saintis, institusi akademik, NGO, agensi kerajaan, pengurus kawasan perlindungan dan perniagaan, The Habitat Foundation memacu penyelidikan untuk mencari penyelesaian strategik bagi memastikan kelestarian alam sekitar di Malaysia. Mereka juga menjalankan banyak program pendidikan dan pembinaan kapasiti untuk menyokong bakat yang mahu menyuarakan pendapat dan mengambil bahagian dalam mesyuarat dan bengkel antarabangsa demi alam sekitar. Bersama organisasi saudaranya, The Habitat Penang Hill, The Habitat Foundation juga memacu program pendidikan untuk meningkatkan kesedaran orang ramai tentang pemuliharaan dan pemeliharaan alam sekitar, khususnya melalui pelancongan mampan di Bukit Pulau Pinang Malaysia. Kini, dengan usaha kedua-dua organisasi ini, Penang Hill diiktiraf sebagai rizab biosfera oleh Majlis Penyelaras Antarabangsa Program Manusia dan Biosfera UNESCO.

Kenalan

Laman web

Emel

Peluang

 • Menerima cadangan projek
 • Menerima pelatih industri
 • Menerima pertanyaan pekerjaan
 • Menerima sukarelawan

Unit Penyelidikan Penyu (SEATRU)

Terengganu, Malaysia

Sebuah organisasi pelbagai disiplin yang berdedikasi untuk pemuliharaan, penyelidikan dan program bantuan penyu laut Malaysia.

Projek dalam  Terengganu

Contoh projek utama

SEATRU ialah organisasi yang menyentuh semua aspek pemuliharaan, penyelidikan dan program bantuan penyu laut Malaysia. Pada asasnya, ia menjalankan penyelidikan untuk membantu melindungi penyu laut dengan menyelaraskan pengeraman telur in-situ dengan penyelidikan penandaan dan pengeraman. SEATRU juga menjalankan penyelidikan tentang biologi dan ekologi penyu. Sukarelawan direkrut untuk memberi pendedahan awam kepada aktiviti pemuliharaan dan mempelajari cara untuk melindungi penyu. SEATRU juga bekerjasama dengan pihak sekolah dan universiti untuk meningkatkan kesedaran tentang perlindungan penyu, serta memacu aktiviti penyelidikan dalam kalangan penyelidik muda dan pelajar Malaysia dalam usaha holistik mereka untuk melindungi populasi yang terancam ini.

Kenalan

Laman web

Emel

Peluang

 • Menerima cadangan projek
 • Menerima pelatih industri
 • Menerima sukarelawan

WWF-Malaysia

Selangor, Malaysia

WWF-Malaysia ialah sebuah organisasi pemuliharaan antarabangsa yang menumpukan usahanya terhadap perlindungan dan pemuliharaan hutan, lautan, hidupan liar, makanan, iklim, tenaga dan air tawar.

Projek dalam  Melaka Pahang Perak Sabah Sarawak Selangor Terengganu

Contoh projek utama

Pada Februari 2019, WWF-Malaysia membawa isu harimau Malaya kepada perhatian Majlis Raja-Raja Malaysia, yang terdiri daripada sembilan pemerintah negeri-negeri Malaysia dan gabenor (Yang di-Pertuan Negeri) bagi empat negeri lain di negara ini. Melalui usaha ini, Jawatankuasa Harimau Kebangsaan telah ditubuhkan dalam usaha memulihara dan melindungi harimau Malaysia. Organisasi itu juga telah memberi sumbangan yang besar kepada tindakan alam sekitar di Malaysia, termasuk mendidik masyarakat dan sekolah, menasihati perniagaan dan organisasi, membantu pergerakan akar umbi dan NGO, dan banyak lagi.

Kenalan

Laman web

Emel

Peluang

 • Menerima cadangan projek
 • Menerima pelatih industri
 • Menerima pertanyaan pekerjaan
 • Menerima sukarelawan

Youths United For Earth (YUFE)

Selangor, Malaysia

Projek yang diterajui oleh belia yang menggandingkan para pencinta alam sekitar dengan pemimpin industri untuk meneroka potensi profesional dalam membangunkan kerjaya dalam industri hijau.

Projek dalam  Johor Kedah Kelantan Kuala Lumpur Melaka Negeri Sembilan Pahang Perak Perlis Pulau Pinang Putrajaya Sabah Sarawak Selangor Terengganu

Contoh projek utama

“Terdapat banyak usaha alam sekitar di Malaysia, tetapi tidak banyak yang kita ketahui tentang individu di sebalik tabir.” Begitulah kata-kata YUFE, yang berusaha untuk mengetengahkan, mempamerkan dan menceritakan usaha-usaha pemeliharaan dan perlindungan alam sekitar di Malaysia. Secara khususnya, YUFE terkenal dengan penganjuran program bimbingan kemampanan pertama di seluruh negara yang bertujuan untuk membantu mahasiswa untuk menemui dan memainkan peranan profesional dalam industri hijau. Melalui pelancaran pertama program itu, mereka telah menggandingkan 67 mahasiswa dengan mentor relevan dalam sektor industri hijau. Mahasiswa program ini kemudiannya telah dapat meneroka projek peribadi seperti menjalankan penyelidikan dan memulakan syarikat baru untuk misi perlindungan alam sekitar Malaysia. YUFE menepati motonya untuk menggerakkan generasi muda Malaysia, “satu belia pada satu masa”.

Kenalan

Emel

Peluang

 • Menerima cadangan projek
 • Menerima sukarelawan