Direktori: Pemimpin belia

Dengan kerjasama Youths United for Earth (YUFE)

Direktori ini masih boleh diperkembangkan. Bantu kami mengembangkannya! Jika anda seorang pemimpin belia alam sekitar tempatan dan ingin ditampilkan, sila isi borang ini. Atau, jika anda mempunyai soalan tentang direktori YELL, hubungi kami di sini.

Aaliyah Hasna Binti Abdullah

Fokus kepada:  Perubahan iklim, Lain-lain

Pakar dalam:  Keadilan alam sekitar, Kefahaman dan kesedaran orang awam, Penggubalan dasar dan penglibatan politik, Penyelesaian perniagaan yang mampan, Penyelidikan, Pergerakan akar umbi

Aaliyah Hasna berpegang teguh akan kepercayaan bahawa NGO dan kumpulan belia perlu memainkan peranan sebagai pemacu perubahan alam sekitar berbanding syarikat yang sering memberikan gambaran palsu tentang bagaimana krisis iklim harus ditangani. Beliau mempunyai latar belakang yang kukuh dalam hubungan antarabangsa dan sains politik, dan sering memfokuskan kepada cara menangani kemampanan dan perubahan iklim. Oleh itu, beliau telah melakukan kerja yang luas dalam memperjuangkan kerja perlindungan alam sekitar. Beliau sering memainkan peranan untuk berkomunikasi, menyelaras, merancang dan melaksanakan program dan kempen untuk mendekati masyarakat dan menyokong keadilan alam sekitar.

Kate Yeo Jen-En
Pengasas, BYO Bottle SG

Fokus kepada:  Gaya hidup dan penggunaan lestari, Perubahan iklim, Sisa dan kitar semula, Tenaga, Lain-lain

Pakar dalam:  Keadilan alam sekitar, Kefahaman dan kesedaran orang awam, Penggubalan dasar dan penglibatan politik, Penyelesaian perniagaan yang mampan

Ketika sedang membesar, Kate tidak berminat dengan usaha alam sekitar. Walau bagaimanapun, apabila beliau memasuki kolej pada tahun 2018, kajian geografinya yang ditambah dengan pengaruh rakan sebaya menyebabkan beliau lebih peka akan perlindungan alam sekitar. Beliau membuat perubahan dalam gaya hidupnya sendiri tetapi kecewa apabila melihat orang lain menggunakan produk plastik. Oleh itu, Kate melancarkan kempen seluruh negara di Singapura yang dipanggil Bawa Bekas Anda Sendiri. Kempen itu bekerjasama dengan syarikat minuman untuk menawarkan diskaun kepada pelanggan jika mereka membawa bekas atau botol sendiri. Tahun lalu, Kate juga bekerjasama dengan lebih 230 penjaja makanan dan gerai minuman Singapura untuk menggalakkan pengurangan penggunaan plastik.

Ng Eu Keat
Pengasas dan Presiden, First Steps for Wildlife

Fokus kepada:  Gaya hidup dan penggunaan lestari, Pemuliharaan hidupan liar / laut, Sisa dan kitar semula, Tenaga

Pakar dalam:  Kefahaman dan kesedaran orang awam, Pergerakan akar umbi

Eu Keat ialah pemimpin belia bersemangat yang mengasaskan First Steps for Wildlife (Langkah Pertama untuk Hidupan Liar), yang bertujuan untuk menggalakkan semangat alam sekitar dan kesukarelawanan dalam kalangan komuniti pelajar Malaysia. Eu Keat memulakan perjalanannya dalam kerja alam sekitar dengan melibatkan dirinya dalam semua peluang yang diberikan kepadanya -- dari menganjurkan lawatan pemuliharaan, meningkatkan kesedaran tentang kelestarian, dan menubuhkan pengumpulan dana untuk hidupan liar Malaysia. Pendedahan ini membuka matanya terhadap kekurangan sokongan dari pihak kerajaan dan orang ramai yang mengecewakan, yang merupakan cabaran biasa yang dihadapi oleh NGO tempatan dalam kerja alam sekitar. Kini, Eu Keat terdorong untuk merapatkan jurang kesedaran ini dan menyumbang lagi kepada pemuliharaan alam sekitar di negara ini.

Nurul Amalina binti Che Ariffin
Pakar Program Pengalaman, East Coast West Center

Fokus kepada:  Air, Gaya hidup dan penggunaan lestari, Pemuliharaan hidupan liar / laut, Perubahan iklim, Sisa dan kitar semula

Pakar dalam:  Kefahaman dan kesedaran orang awam, Pergerakan akar umbi, Lain-lain

Amalina ialah pakar program berpengalaman yang mula membentuk hubungan dengan pihak berkepentingan antarabangsa sejak penglibatan pertamanya dalam YSALI Academic Fellowship 2015. Bersama dua rakannya dari Singapura dan Indonesia, mereka mengasaskan Chilli Padi Academy, pemecut alam sekitar yang menyasarkan bakal pemimpin dalam kalangan pelajar sekolah menengah untuk membawa kesedaran tentang isu alam sekitar dalam komuniti rumah mereka. Inisiatif itu telah memberi kesan kepada ramai pelajar sekolah di seluruh Malaysia, Singapura, Indonesia dan Filipina.

Veenitha Balachandran
Pengurus Projek, Youths United for Earth

Fokus kepada:  Gaya hidup dan penggunaan lestari, Pertanian, Perubahan iklim, Tenaga

Pakar dalam:  Keadilan alam sekitar, Kefahaman dan kesedaran orang awam, Penggubalan dasar dan penglibatan politik, Penyelidikan, Pergerakan akar umbi

Veenitha mendorong pemerkasaan belia di Malaysia. Beliau percaya bahawa belia memerlukan sebuah platform untuk meneruskan minat mereka dalam kerja alam sekitar. Melalui kerjasama antara Youths United for Earth (YUFE) dan Roots and Shoots Malaysia, beliau membantu menganjurkan program Mentorship YUFE x Roots and Shoots, yang membolehkan beliau terlibat dengan para profesional dalam industri yang melaksanakan kerja kemampanan. Pendedahan ini mengajarnya bahawa peluang melimpah ruah, dan ini membawanya kepada peralihan daripada bidang asal pengajian ekonominya kepada sains alam sekitar.